Nieuws

Wet doorberekening toezicht en tuchtrecht juridische beroepen

16 augustus 2018

Wet doorberekening toezicht en tuchtrecht juridische beroepen

Eind 2016 is de Wet doorberekening kosten toezicht en tuchtrecht juridische beroepen door de Kamers vastgesteld. Deze wet heeft geleid tot aanpassingen in o.a. de Advocatenwet, de wet op het Notarisambt en de Gerechtsdeurwaarderswet die allemaal op 1 januari 2018 in werking zijn getreden. Waar voorheen de overheid de kosten van toezicht en tuchtrecht voor haar rekening nam, komen die nu voor rekening van de beroepsgroepen.

Beroepsgroepen integraal belast voor de kosten

Kort samengevat komt het erop neer dat elke beroepsgroep opdraait voor het complete kostenpakket van hun eigen toezicht en tuchtrecht. Voor Gerechtsdeurwaarders is dat een kostbare maatregel. Ook omdat onze activiteiten in zichzelf klachtgevoelig zijn en het tuchtrecht ook wordt gebruikt door debiteuren om (een deel van) de kosten te bestrijden.

Bovendien is er specifiek voor de gerechtsdeurwaarders een aanvullende voorwaarde aan verbonden: de extra kosten mogen niet worden doorbelast aan de schuldenaren. Daar is de minister uitgebreid over bevraagd door de Kamer en zijn antwoord was ondubbelzinnig: kosten mogen niet verwerkt worden in de doorbelasting aan de debiteur. Geen verhoging van de explootkosten c.q. BTAG tarieven.

Waarom?

Juridische beroepen hebben ‘voordeel’ van het wettelijk toezicht en de tuchtrechtspraak, is de gedachte. Omdat ze overheidstaken uitvoeren moet het toezicht en tuchtrecht goed geregeld zijn. De doorbelasting van de kosten gaat zorgen voor een efficiënte inrichting van kwaliteits‐ en integriteitsbewaking binnen de beroepsgroepen zelf. Betere kwaliteit leidt tot minder klachten, leidt tot minder kosten, is het idee.

Alleen voor gerechtsdeurwaarders gaat die redenatie niet op. In 2017 werden door KBvG 4.486 klachten geregistreerd op bijna 2.3 miljoen ambtshandelingen. De afgelopen jaren werden telkens ongeveer 100 klachten per jaar gegrond verklaard. En dus 98% ongegrond. Erg veel meer efficiency op het gebied van kwaliteit en integriteit is daar niet te behalen.

Doorbelasting aan onze opdrachtgevers

Wat we er ook van vinden, de wet is per 1 januari 2018 van kracht geworden. Het toezicht en tuchtrecht gaat de beroepsgroep ongeveer € 1.700.000 per jaar kosten. Het is onvermijdelijk dat we die extra kosten aan onze opdrachtgevers doorbelasten. KBvG heeft daar een verordening voor opgesteld die door de minister wordt bekrachtigd. Daarin staat dat hiervoor een tarief van € 1,- per exploot moet worden gebruikt. Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018. We zullen u hierover op korte termijn nader informeren.

Gerelateerde nieuwsberichten

18 december 2024

Inzichten uit onze groeisessie: IBO schuldeninvordering

Dinsdag 10 december 2024 kwamen experts, schuldeisers en beleidsmakers samen in Utrecht voor een inspirerende groeisessie.

Lees meer over: Inzichten uit onze groeisessie: IBO schuldeninvordering
10 december 2024

Een dag: drie verschillende gesprekken

Wat ik aantrekkelijk vind in mijn werk als gerechtsdeurwaarder is dat elke dag én gesprek weer anders is. Geen oordeel hebben ook want niet alles is wat het lijkt.

Lees meer over: Een dag: drie verschillende gesprekken
05 december 2024

Leiderschap

Syncasso is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in het schulddienstverleningsdomein. Daarom zoeken we naar samenwerkingen om betere oplossingen te bieden voor de schuldenproblematiek.

Lees meer over: Leiderschap
03 december 2024

Ontmoet Celine Zwart: van Incasso- medewerker tot Teamleider bij Syncasso

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Celine Zwart, Teamleider zorgverzekeraars.

Lees meer over: Ontmoet Celine Zwart: van Incasso- medewerker tot Teamleider bij Syncasso
28 november 2024

AI transformeert de incassobranche

In het november nummer van de Creditmanager vertelt Directeur Klant, Markt en Communicatie, Sabine van den Boogaard hoe Syncasso met AI haar dienstverlening sneller, efficiënter én klantgerichter heeft gemaakt.

Lees meer over: AI transformeert de incassobranche
21 november 2024

Goed regelen is een vak

Regelmatig krijg ik tijdens mijn huisbezoeken de vraag of er een regeling kan worden getroffen. Regelen lijkt makkelijk: afspreken welk bedrag maandelijks te betalen, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan: hoe regel je goed?

Lees meer over: Goed regelen is een vak
19 november 2024

Vakmanschap

Ook in 2023 was de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar. Om onze continuïteit te borgen heeft het onze continue focus om (nieuwe) medewerkers te vinden, binden en boeien. We investeren continu in de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers met opleidingen, trainingen, mentoring en coaching.

Lees meer over: Vakmanschap
11 november 2024

Syncasso wint Credit Management Innovation Award 2024 met wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’

Wij zijn trots met de bekroning van ons wetsvoorstel 'Meedelen in beslag' met de Credit Management Innovation Award 2024. VVCM reikt deze award jaarlijks uit aan innovaties die creditmanagement kwalitatief verbeteren.

Lees meer over: Syncasso wint Credit Management Innovation Award 2024 met wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’
05 november 2024

Duurzaam betaalgedrag onder jongeren? Betrek ouders!

Veel ouders met schulden missen zelf de financiële kennis en vaardigheden om hun kinderen gezond financieel gedrag te leren. De combinatie van schulden, emotionele stress en schaamte zorgt ervoor dat gesprekken over geld in gezinnen met schulden vaak worden vermeden. In deze huishoudens krijgen kinderen daardoor weinig kans om te leren van de financiële ervaringen van hun ouders.

Lees meer over: Duurzaam betaalgedrag onder jongeren? Betrek ouders!
Feedback