Nieuws
Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen
13 februari 2019Kabinet komt met spoedmaatregelen om mensen met schulden te helpen
Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil “alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen met schulden nog dieper in de problemen komen”. Dat zegt ze aan de vooravond van een overleg in de Tweede Kamer over de Brede Schuldenaanpak van Rutte-III.
Van Ark komt vandaag met verschillende spoedmaatregelen. Zo stopt de Belastingdienst voor 2020 met het toepassen van overheidsvorderingen bij mensen met problematische schulden. Ook wordt het automatisch beslag op toeslagen gestopt. Tot nu toe mag de belastingdienst automatisch bedragen tot 500 euro afschrijven bij mensen met schulden, waardoor mensen die al weinig te besteden nog meer in de problemen komen.
Daarnaast kijkt de Belastingdienst naar het met terugwerkende kracht versoepelen van haar incassobeleid. Vooruitlopend op de vertraagde invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet, die moet gaan garanderen dat met mensen met schulden altijd 90 procent van het minimuminkomen hebben, wordt met spoed de beslagvrije voet voor jongeren opgehoogd. Nu wordt dat beschermde bedrag berekend op basis van de bijstandsnorm voor jongeren. Maar in de praktijk blijken zij dan te weinig geld over te houden om van te leven.
Ook wordt gemeenten gevraagd om voortaan bij de verrekening van schulden met een bijstandsuitkering een beslagvrije voet te hanteren ter hoogte van 95 procent van de bijstandsnorm. Nu hanteren gemeenten soms een lager percentage en moeten mensen rondkomen van 85 of 90 procent van de bijstandsnorm. Doel van deze maatregelen is dat mensen met problematische schulden meer geld overhouden om van te leven en niet nog dieper in de schulden raken.
Geen 50 euro missen
Bewindvoerder Yekta Nasir, die Nieuwsuur onlangs volgde, is enthousiast over de spoedmaatregelen. “De Belastingdienst verrekent te veel gekregen kinderopvangtoeslag klakkeloos met de zorgtoeslag of de huurtoeslag. Dat betekent in de praktijk dat mensen in plaats van 200 euro, slechts 150 euro per maand krijgen. Dat klinkt weinig, maar voor mensen met problematische schulden is 50 euro heel veel geld.” Lees meer…