Nieuws
Aan de deur
09 november 2021Aan de deur
Blog: Paul Otter
Wegduiken als de bel klinkt
Op een wat druilerige najaarsdag parkeer ik de auto in een woonwijk in Noord-Holland. De dagvaarding die ik zo ga uitbrengen loop ik nog een keer na, de data kloppen, er is geen verweer, er zijn geen betalingen. Er staat meer dan € 700,- open. Ik zoek het huisnummer waar ik moet zijn en loop die kant op. Op afstand zie ik dat er in die woning een vrouw op de bank zit in de woonkamer.
Aanbellen
Ik loop het pad naar de voordeur op en bel aan. Schuin kijk ik door het raam van de woonkamer en ik zie dat de vrouw zich verstopt. Ik ga naar het raam van de woonkamer en klop op het raam. Na wat kloppen komt ze tevoorschijn. Wat schoorvoetend loopt ze naar de voordeur. “Deurwaarder zeker?” Dat bevestig ik. Ze maakt een terneergeslagen indruk.
Gesprek
Ik stel me voor en vraag wie ze is. Zij is degene voor wie de dagvaarding is. Dan start het belangrijkste onderdeel van mijn bezoek: het gesprek. Wat is de situatie, wat is een mogelijke oplossing? Antwoorden op vragen krijg ik eerst wat wijfelend, maar al snel loopt het gesprek soepeler. Ze was bang dat ik met ‘het vingertje’ zou gaan wijzen dat ze niet goed met geld omgaat. Dat doen we niet, ik ben daar om met haar in gesprek te gaan en te kijken hoe we het kunnen oplossen.
Regeling
Ze heeft meer schulden. Daarom dook ze weg. Eigenlijk is ze nu wel blij dat we in gesprek zijn. Schuldhulp wil ze nog niet en uit het gesprek blijkt dat de schulden zelf op te lossen zijn. Een regeling is een goede oplossing. We kijken wat een redelijk bedrag voor een regeling is. Niet te hoog, want dan is de kans groot dat de regeling niet kan worden nagekomen of er een andere schuld ontstaat, maar ook niet te laag want het is voor haar ook beter als de schuld niet te lang loopt en ze het kan afsluiten.
Blij
Dit zijn de momenten wanneer ik blij terugloop naar de auto. Waar het om gaat als gerechtsdeurwaarder aan de deur? In gesprek gaan, de situatie bespreken en kijken wat er kan. Voor alle partijen, schuldenaar en schuldeiser zoeken naar een haalbare oplossing en duidelijke afspraken maken. Met een goed gesprek het vertrouwen winnen dat geldproblemen opgelost kunnen worden. Daar word ik blij van.
Paul Otter is gerechtsdeurwaarder, trekker van het SyncassoLab en Social Responsibility Officer bij Syncasso. Paul schrijft over de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder aan de deur en ontwikkelingen in de schulden- en invorderingsketen.