Nieuws

Regelingen: Altijd anders

24 september 2024

Blog: Paul Otter

Betalingsachterstanden zijn vaak niet in één keer af te lossen, zelfs als de wet of een rechter dat bepaalt. Een betalingsregeling is een goede optie. Hierbij wordt meestal maandelijks een bedrag betaald totdat de schuld volledig is afgelost. Hoeveel dat per maand is? Vaak komen we daar samen wel uit, maar soms moeten we wat doorvragen of juist duidelijke grenzen aangeven.

Te hoog bedrag

Soms krijgen we voorstellen die simpelweg niet haalbaar zijn. Bijvoorbeeld iemand met een bijstandsuitkering die €300 per maand wil betalen. Ik ben er van overtuigd dat deze persoon  echt wil en zijn best gaat doen, maar het risico is groot dat er dan nieuwe schulden ontstaan. Het ene gat wordt dan met het andere gedicht.

Doorvragen voor duidelijkheid

Als we vermoeden dat het bedrag te hoog is, vragen we door om een goed beeld te krijgen van de inkomsten en uitgaven. Zo kunnen we een haalbare termijnbetaling afspreken. Door onze ervaring lukt dit vaak goed. Op deze manier wordt de schuld zo snel mogelijk afbetaald en voorkomen we dat nieuwe schulden ontstaan.

Te laag bedrag

De andere kant komt ook voor: mensen die minder willen betalen dan ze kunnen. Onlangs was er iemand die ruim vijftigduizend euro moest betalen en een betalingsregeling van € 300,- per maand voorstelde. Volgens zijn eigen opgave van inkomsten en uitgave kon hij echter prima €1750 per maand betalen, maar dat wilde deze persoon niet. Ook schuldhulp wees hij af. Als we beslag op zijn salaris zouden leggen, zou dat zelfs meer dan € 1750 per maand opleveren.

De wil om te betalen

Hoewel we ons best doen om kosten zoals beslag te voorkomen, moet er wel de wil zijn om samen tot een oplossing te komen. Gelukkig willen de meeste mensen hun schulden graag  oplossen. Soms moeten we echter vasthoudend zijn en bijvoorbeeld beslag leggen. We zoeken altijd naar oplossing die zowel de schuldeiser als de debiteurklant helpt. Het liefst met een passende betalingsregeling die beslaglegging overbodig maakt.

Paul Otter is design researcher en gerechtsdeurwaarder. In het SyncassoLab onderzoekt hij hoe schulden beter kunnen worden opgelost. In de praktijk doet hij dat bij de voordeur. Op beleidsniveau door het gesprek aan te gaan met alle belanghebbenden over schulden, zoekend  naar oplossingen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Feedback