Nieuws

ONSbank-ervaringsdeskundigen over 'Geen Saldo': hun kijk op schulden en financiële educatie

01 april 2025

Voor het boek ‘Geen Saldo’ vroegen we ervaringsdeskundigen van Stichting ONSbank om mee te lezen en hun mening met ons te delen. Met veel enthousiasme en een frisse blik doken zij in het verhaal en deelden waardevolle inzichten over hoe jongeren schulden ervaren. Hun betrokkenheid leidde tot mooie gesprekken over financiële educatie en hoe belangrijk het is om open te zijn over geldzaken.

De ONSbank ervaringsdeskundigen benadrukten dat niet alle jongeren kunnen terugvallen op financiële steun van hun ouders. Zoals Sem en Yara dat in Geen Saldo wel konden. In zulke situaties kan het helpen om in gesprek te gaan met anderen, zoals vrienden, kennissen, leraren of hulpverleners. Schulden hoef je niet alleen op te lossen.

In gesprek met Brian Schipper, ervaringsdeskundige adviseur bij Stichting ONSbank

Wat vond je van het boek?

“Ik vind het een goed initiatief,” begint Brian. “De problemen die in het verhaal voorkomen, zijn heel actueel. Het gaat over jongeren die door verkeerde keuzes in de schulden raken. Dat zie ik in mijn omgeving ook gebeuren. Tegen het einde van het verhaal krijgen de jongeren hulp van hun ouders. Goed om te beseffen dat dat niet altijd kan. Wat als je ouders zelf financiële problemen hebben?

Welk deel raakte jou het meest?

“Het stuk waarin een jongen in korte tijd duizenden euro’s schuld opbouwt door slechte keuzes,” vertelt Brian. “Dat voelde voor mij heel echt. Ik weet hoe makkelijk je verleid wordt om snel geld te verdienen. Dat lijkt een oplossing, maar voor je het weet, zit je diep in de problemen. Dat moment in het boek was voor mij erg herkenbaar.”

Had dit boek jou vroeger geholpen?

“Ik denk het wel,” zegt Brian. “Als ik als tiener zo’n boek had gelezen, had het me misschien wakker geschud. Vooral als je met vrienden over dat soort verhalen praat, ga je beter begrijpen dat verkeerde keuzes grote gevolgen kunnen hebben.”

Wat zou je jongeren die zich schamen voor schulden willen meegeven?

“Praten, praten, praten,” benadrukt Brian. “Als je niet praat over je problemen, kan niemand je helpen. Mensen om je heen zien niet altijd dat je worstelt. Maar als je open bent, kunnen ze je steunen. En als vrienden je laten vallen omdat je schulden hebt, dan zijn dat waarschijnlijk geen echte vrienden.”

Heb je nog een tip voor ons als incasso- en deurwaardersorganisatie?

“Ja,” zegt Brian. “Ik zou jongeren tijdens het lezen van het boek willen meegeven dat het echt helpt om contact op te nemen als je schulden hebt. Veel jongeren durven de telefoon niet op te nemen of hun post te openen uit angst. Maar vaak is er meer mogelijk dan je denkt als je het gesprek aangaat. Misschien kunnen jullie dat als boodschap meenemen in jullie preventieaanpak?”

Een boek dat het verschil kan maken

Het verhaal in het boek laat zien dat iedereen in de problemen kan komen, maar ook dat er altijd hulp mogelijk is. Brian benadrukt hoe belangrijk dat is: “Voor jongeren die geen steun van hun ouders kunnen verwachten, kan zo’n boek een eyeopener zijn om toch te praten met iemand in de omgeving, vrienden of kennissen. Het kan helpen om het gesprek te starten en te laten zien dat je niet alleen bent.”

In gesprek met ervaringsdeskundige adviseur 2 bij Stichting ONSbank

Welke passage in Geen Saldo voelde voor jou het meest echt of herkenbaar?

“De passages waarin hoofdpersoon Yara praat over de dopaminerush van iets nieuws kopen, herkende ik heel sterk. Vooral het idee dat je nu iets kunt kopen en pas later hoeft te betalen. Dat is zo verleidelijk, zeker als je jong bent en nog niet echt stilstaat bij de gevolgen.”

Had het jou geholpen als je op jonge leeftijd dit boek over geldproblemen had gelezen?

“Ik denk dat het voor sommige jongeren heel waardevol kan zijn, omdat het schulden bespreekbaar maakt. Omdat ik het zelf heb meegemaakt, herkende ik de thema’s die het boek aansnijdt, deze zijn wel belangrijk.”

Hoe voelde het om een boek te lezen dat openlijk over geldstress en schulden praat?

“Ik vond het goed dat het boek laat zien hoe financiële stress voelt. De paniek van een onverwachte rekening, de constante druk om mee te doen met anderen – dat is heel echt.”

Wat zou jij zeggen tegen een jongere die zich schaamt voor zijn of haar geldproblemen?

“Niemand weet echt hoe je op de juiste manier met geld omgaat. Iedereen doet maar wat en leert al doende. Probeer die schaamte los te laten, hoe moeilijk het ook is. En als je een keer een blauwe brief op de mat krijgt, praat erover. Hulp vragen is echt niet erg, iedereen heeft dat weleens nodig.”

Waarom is Geen Saldo een belangrijk boek voor jongeren die worstelen met geld?

“Het laat zien dat geldproblemen niet iets zijn om je voor te schamen, en dat veel jongeren hiermee worstelen. Het bespreekt realistische situaties zoals de druk van sociale media, de verleiding van kopen op afbetaling en de stress van schulden. Dat kan jongeren misschien helpen om eerder na te denken over hun financiële keuzes.”

 

Feedback