
Nieuws
Geld, Schulden en Jongeren: Michaël Brouwer, CEO Syncasso over het ontstaan van het boek Geen Saldo
20 maart 2025Geld speelt een enorme rol in ons leven. Maar hoe leer je jongeren hier goed mee omgaan? Onze CEO kwam op het idee om een jeugdboek te laten schrijven over geld en schulden. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een incasso- en deurwaardersorganisatie, maar met een duidelijke reden. In dit interview deelt hij zijn visie en motivatie achter het jeugdboek ‘Geen Saldo’.
Waarom een jeugdboek over geld en schulden?
“Als je wilt dat jongeren financieel weerbaar worden, moet je daar vroeg mee beginnen. Iedereen krijgt op een bepaald moment in het leven met geld te maken. De vraag is: wie heeft de controle? Jij over je geld, of je geld over jou? Vaak wordt financiële educatie gekoppeld aan rekenen en budgetteren, maar dat is slechts een deel van het verhaal. Het is net als sporten: je kunt precies weten hoe je moet trainen, maar als je nooit een gewicht optilt, gebeurt er niets. Financieel bewustzijn moet je ervaren, niet alleen begrijpen.”
Waarom via een verhaal en niet via een lesboek of voorlichting?
“Jongeren lezen geen gebruiksaanwijzingen. Ze leren door te ervaren. Daarom geloof ik in de kracht van een verhaal. Een boek trekt je mee in de belevingswereld van een personage. Je voelt de stress als geldproblemen zich opstapelen, en je ervaart de opluchting als er een oplossing komt. Dat blijft hangen. Veel beter dan een opsomming van regels en tips. Bovendien kunnen lezers het verhaal naar hun eigen situatie vertalen. Iedereen heeft een relatie met geld, en het is belangrijk om die relatie te begrijpen. Jongeren zitten in een levensfase waarin ze zelf keuzes willen maken. Een boek geeft ze die ruimte. Geen belerende toon van een ouder of leraar, maar een verhaal dat ze in hun eigen tempo kunnen beleven. Als het even te veel wordt, leg je het weg. Als het raakt, blijft het hangen. Dat is de kracht van een boek.”
Welke rol speelt financiële educatie in het voorkomen van problematische schulden, en hoe zou het bedrijfsleven hier een grotere bijdrage aan kunnen leveren?
“Financiële educatie moet gaan om meer dan alleen leren rekenen of budgetteren. Het draait om bewustwording: Hoe ga jij om met geld? Wat betekent geld voor jou? Geld an sich is niet het probleem; de manier waarop je ermee omgaat, bepaalt of het je helpt of tegenwerkt. Daarom is het zo belangrijk dat jongeren vroeg leren hoe geld werkt en welke impact financiële keuzes kunnen hebben op hun leven. Het gaat om een manier van denken, net als leren omgaan met vrienden, familie en werk. Bedrijven die maatschappelijk impact willen maken, kunnen niet alleen focussen op hun huidige klanten, maar moeten ook kijken naar de volgende generatie. Financiële educatie speelt daarin een sleutelrol. Jongeren helpen om financieel bewust en weerbaar te worden. Dat kan door het onderwerp bespreekbaar te maken, door inzichten te delen en door projecten te steunen die financiële kennis op een toegankelijke manier overbrengen. Dit boek is daar een voorbeeld van. De volgende generatie heeft handvatten nodig om financieel gezond te blijven, en daar ligt een duidelijke verantwoordelijkheid voor het bedrijfsleven.”
Wat verraste je het meest aan dit project?
“Hoe de auteur, Caja Cazemier, zo’n toegankelijk en meeslepend boek kon maken over een onderwerp als schulden. Je zou denken: daar valt toch geen spannend verhaal over te schrijven? Maar het is haar gelukt. Ik las het in één keer uit en kreeg kippenvel. Ze laat op een briljante manier zien hoe iemand in de problemen kan komen, maar ook hoe je weer grip krijgt op je situatie. En vooral: hoe anders ‘vrijheid’ voelt als je schulden hebt versus wanneer je je geld onder controle hebt. Dat inzicht vond ik enorm krachtig.”
Tot slot: wat hoop je dat dit boek teweegbrengt?
“Ik hoop dat jongeren door dit verhaal bewuster worden van hun relatie met geld. Niet door een belerend vingertje, maar door mee te leven met het personage. Schulden zouden je leven niet moeten beheersen. Met de juiste kennis en hulp kun je weer vooruitkijken en meer vrijheid voelen. Als dit boek daar een bijdrage aan levert, is het project geslaagd.”