Nieuws

Meer dan een dagvaarding bezorgen: De sociale rol van de gerechtsdeurwaarder

07 januari 2025

Blog: Paul Otter

Toen ik begon als gerechtsdeurwaarder, draaide mijn werk vooral om het bezorgen van dagvaardingen en het uitvoeren van vonnissen. Maar mijn rol is de afgelopen jaren veranderd. Ik ben niet alleen uitvoerder van juridische beslissingen, maar draag ook bij aan duurzame oplossingen voor problematische schulden. Mijn werk gaat veel verder dan papier afleveren; het gaat om perspectief bieden.

Een brugfunctie

Problematische schulden zijn zelden een op zichzelf staand probleem. Ze gaan vaak hand in hand met sociale, psychische of gezondheidsproblemen. Dat wordt ook onderstreept uit het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Armoede en Schulden in 2024. Dit onderzoek onderstreepte hoe belangrijk samenwerking is in de schulddienstverleningsketen. De kabinetsreactie op het IBO toonde ambitie om met nieuw beleid echte veranderingen te realiseren. Dat gericht is op een rechtvaardig en efficiënt incassoproces.

Een belangrijke aanbeveling uit het IBO is ons idee ‘meedelen in beslag’ waar we in 2024 ook een innovatie award voor hebben ontvangen. Dit idee zorgt ervoor dat meerdere schulden, zonder extra kosten, worden opgelost met een loonbeslag. Schulden worden hierdoor eerder opgelost, helpt bij het vinden van duurzame oplossingen en de betaalcapaciteit wordt rechtvaardiger en eerlijker verdeeld.

Van juridische handhaving naar sociale interventie

Als gerechtsdeurwaarder sta ik letterlijk aan de deur en krijg ik de kans om signalen op te vangen en mensen te wijzen op hulp die verder gaat dan financiële regelingen. Een praktijkvoorbeeld: bij een huisbezoek kom ik bij een alleenstaande moeder met betalingsachterstanden. Maar al snel blijkt dat ze ook worstelt met opvoedingsvragen en psychische druk. In zo’n situatie kan ik meer doen dan een dagvaarding overhandigen. Ik luister, wijs op beschikbare hulpverlening en leg contact met schuldhulpverleners. Dat persoonlijke contact maakt het verschil en opent de deur naar structurele oplossingen.

Vooruitkijken naar 2025

Ik kijk vol vertrouwen naar 2025. Mijn rol als gerechtsdeurwaarder zal blijven veranderen. Het is niet genoeg om alleen juridische stappen uit te voeren. De focus ligt op samenwerken, signaleren en begeleiden. De deurwaarder als bruggenbouwer – dát is de toekomst.

Door verder te kijken dan het juridische kader, kunnen we problematische schulden niet alleen aanpakken, maar mensen ook helpen om hun leven opnieuw op te bouwen. En daar zet ik me met hart en ziel voor in.

Paul Otter is design researcher en gerechtsdeurwaarder. In het SyncassoLab onderzoekt hij hoe schulden beter kunnen worden opgelost. In de praktijk doet hij dat bij de voordeur. Op beleidsniveau door het gesprek aan te gaan met alle belanghebbenden over schulden, zoekend  naar oplossingen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Feedback