Nieuws
Leiderschap
05 december 2024Leiderschap en maatschappelijke prestaties
Syncasso is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in het schulddienstverleningsdomein. Daarom zoeken we naar samenwerkingen om betere oplossingen te bieden voor de schuldenproblematiek. Onze Social Responsibility Officer zoekt actief naar samenwerkingskansen met ketenpartners voor onderzoek, kennisoverdracht en informatie-uitwisseling. We nemen structureel deel aan het publieke debat over armoede en schulden. Met ketenpartners en onderwijsinstellingen doen we wetenschappelijk onderzoek naar duurzaam betaalgedrag. In een soortgelijke samenwerking is het concept Meedelen in beslag ontwikkeld. Op basis van een succesvolle motie, waarin de regering is gevraagd om het concept uit te werken, heeft Syncasso in 2023 een conceptwetsvoorstel ingediend.
Visie op sociaal verantwoord creditmanagement
Maatschappelijk verantwoord incasseren wordt als begrip veel gebruikt in creditmanagement, maar in de concrete uitvoering zijn er grote verschillen. Syncasso is mede daarom een van de koplopers geweest om de SRCM-certificering te helpen ontwikkelen. Omdat de SRCM-normering zorgt voor een objectieve set normen en waarden voor sociaal verantwoord creditmanagement. Sinds het voorjaar van 2021 is Syncasso volledig gecertificeerd voor Social Responsible Credit Management. In het kwaliteits- en risicomanagementsysteem van Syncasso is de SRCM-norm vertaald naar de bedrijfsprocessen en zijn beheers doelstellingen geformuleerd die onderdeel uitmaken van de periodieke integrale audits.
Syncasso heeft een Social Responsibility Officer (SRO) aangesteld die structureel deelneemt aan het publieke debat over schulden en invordering en daarnaast vanuit Syncasso wetenschappelijke onderzoek over laagtaligheid en incassocommunicatie begeleidt. Gerechtsdeurwaarders verbonden aan Syncasso zijn actief binnen de ledenraad van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Zij zetten zich in voor het creëren van regelgeving voor maatschappelijk verantwoord incasseren en het ontplooien van initiatieven om debiteurklanten te beschermen die in een (problematische) schuldsituatie verkeren. Voorbeelden hiervan zijn onze bijdragen aan een vereenvoudiging van de beslagvrije voet, ons initiatief voor Schuldenwijzer en ons voorstel voor een moratorium voor gedupeerden van de toeslagenproblematiek.
Onze doelstellingen op het gebied van MVO en ESG maken deel uit van ons strategisch meerjarenplan waarvan jaarlijks een vertaling plaats vindt naar ons businessplan.
Van idee, naar whitepaper, via motie naar concept wetsvoorstel
Samen met ketenpartners hebben we het concept van de Geregistreerde Schulden Regeling (GSR) ontwikkeld en uitgewerkt in een whitepaper. De GSR stelt voor om bij meerdere schulden de inhouding uit het loonbeslag te gebruiken om alle schulden af te lossen. Daarmee worden de kosten van een gerechtelijke procedure en een deel van de ambtshandelingen voorkomen. Hierdoor wordt de afloscapaciteit van de debiteurklant vergroot. Dit voorkomt problematische schulden en zorgt ervoor dat de debiteurklant sneller schuldenvrij is.
Naar aanleiding van de whitepaper dienden Hülya Kat en Don Ceder een succesvolle motie in om de in de whitepaper voorgestelde regeling verder uit te werken. Dinsdag 12 april 2022 is de motie aangenomen. Een belangrijke stap om onnodige kosten, escalatie en stress voor de burger met schulden te voorkomen. Kort hierna organiseerde we groeisessie I met verschillende ketenpartners waaronder relevante Kamerleden, Sociale Raadslieden, NVVK en diverse schuldeisers. De output van deze sessie gaf ons richting en draagvlak om de uitwerking van de wet kracht bij te zetten door samen met experts een conceptwetsvoorstel te ontwikkelen.
Een eerste uitwerking is vervolgens met meer dan 20 ketenpartners, waaronder schuldeisers, ministerie van SZW en J&V, brancheorganisaties zoals deurwaardersbelangen.nu, KBvG, NVI en NVVK en de Rechtspraak, begin 2023 gedeeld en besproken in groeisessie II. Deze sessie leverde waardevolle verbeterpunten op. Denk hierbij aan de naamsverandering naar ‘Meedelen in beslag’ en het meetbaar maken van de opbrengsten.
Deze en meer suggesties zijn verwerkt in het definitieve voorstel dat op 24 oktober 2023 is aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie SZW. Ons voorstel Meedelen in beslag wordt naar wij horen ook betrokken in het onderzoek naar de herijking van het incassostelsel dat in de eerste helft van 2024 wordt onderzocht.
Lees ons Care-verslag