Nieuws
Geregistreerde Schuld Regeling
20 september 2021Interview met Hülya Kat (D66)
Op initiatief van Syncasso Gerechtsdeurwaarders is in samenwerking met een ervaringsdeskundige van Movisie en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de kosten van gerechtelijke incasso te beperken. In het whitepaper Geregistreerde Schuld Regeling wordt een voorstel gepresenteerd om eerlijker schulden op te lossen. Onnodige kosten die de betaalcapaciteit verder aantasten, escalatie en stress voor de burger met schulden worden hierdoor voorkomen. We hebben een ervaringsdeskundige, een financieel ethicus, schuldeisers, een gerechtsdeurwaarder en een landelijke politicus gevraagd om het voorstel vanuit hun gezichtspunt te belichten. In dit interview stellen we vier vragen aan Hülya Kat (D66) over de Geregistreerde Schuld Regeling vanuit het gezichtspunt van de landelijke politiek.
Wat vindt u van het idee en de onderbouwing van het Geregistreerde Schuld Regeling voorstel?
Schulden, en vooral het gebrek aan overzicht over die schulden, zorgen voor veel stress. Daardoor lopen schulden vaak nog vaker op of ontstaan andere problemen. Dit voorstel is een manier om overzicht te creëren voor mensen in de schulden. Dat brengt rust en plaatst een oplossing voor de problemen in het vooruitzicht. Ik vind het een goed idee. Ik vind het ook erg mooi om te zien dat er vanuit de sector actief naar oplossingen wordt gezocht en wordt gedacht vanuit een menselijk perspectief!
Verwacht u dat de Tweede Kamer hier enthousiast over zal zijn en er voldoende steun is om GSR te realiseren?
Ik zie dat er in een groot deel van de Tweede Kamer het besef is dat we iets moeten veranderen aan de manier waarop we onze incasso en schuldhulpverlening hebben georganiseerd. D66 wil een systeem dat niet gebaseerd is op nodeloos wantrouwen, maar op het menswaardig en zo efficiënt mogelijk helpen van mensen in financiële nood. Ik heb de afgelopen tijd veel gesprekken gevoerd met schuldenaren, schuldhulpverleners en andere betrokkenen. Uit die gesprekken blijkt ook de urgentie om hier mee aan de slag te gaan. Ik wil hier dan ook, desnoods tijdens deze demissionaire fase, werk van maken.
De overheid is een grote schuldeiser in Nederland. Past in uw opinie dit idee in de brede aanpak van de schuldenproblematiek die de overheid voorstaat? En moet de overheid hierin vooroplopen?
De brede aanpak van de schuldenproblematiek heeft als uitgangspunt om verder te kijken dan enkel de schuld. Want vaak is er veel meer aan de hand. Dit voorstel doet dat ook, en past daarom volgens mij goed bij de nieuwe manier van denken over schulden en schuldhulpverlening. De overheid heeft daar zelf ook een grote verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven. Daarom wil D66 dat we de incasso van de overheid centraal gaan organiseren, zodat we betere dienstverlening kunnen leveren aan de burgers. Deze centrale incassodienst moet ook beter verbonden zijn met schuldhulpverlening.
Er is een aanpassing van de wetgeving nodig om dit gerealiseerd te krijgen. Dat duurt meestal jaren… Wat zouden we kunnen doen om dit proces te versnellen?
Wetgevingstrajecten duren inderdaad helaas vaak jaren. Wat helpt is om de samenwerking aan te gaan met de sector, en gebruik te maken van hun kennis en expertise. Daarom ben ik ook dankbaar dat jullie dit voorstel hebben geschreven en aan mij hebben aangeboden!
In het volgende interview spreken we met Henriëtta Joosten, financieel ethicus, over de Geregistreerde Schulden Regeling.
Wilt u het whitepaper “Een geregistreerde schuldregeling door de gerechtsdeurwaarder” ontvangen?
Download hier het whitepaper.
Reageren op dit interview? Stuur een e-mail naar communicatie@syncasso.nl