Nieuws

Jongeren over geld en schulden

23 augustus 2022

In gesprek met jongeren over geld en schulden

Blog: Paul Otter

We vragen vijfentwintig jongeren en een gerechtsdeurwaarder om samen over geld en schulden te praten.

De jongeren druppelen het wijkgebouw binnen. Iemand gaat ze wat vertellen over geld en schulden en heeft pizza’s meegenomen stond er in de aankondiging. Ze zijn best wel geïnteresseerd en stellen veel vragen.

Vanaf achttien jaar moeten ze dus hun eigen zorgverzekering betalen en zorgtoeslag regelen. Waarom, hoe dan, kon dat niet makkelijker? Logische vragen waar niet altijd een begrijpelijk antwoord op te geven is.

Neemt een gerechtsdeurwaarder dan je spullen mee als je schulden hebt? Nee, dat is niet hoe het werkt. Sowieso proberen we eerst contact te zoeken om te bespreken of er betaald kan worden. Wat dan als er weinig geld is? Dan kan het in delen betaald worden. En als er geen geld is? Dan verwijzen we door naar de gemeente, die helpt met het oplossen van de schulden.

Er is ook veel interesse over wat de gerechtsdeurwaarder doet als er wel geld is en er toch niet wordt betaald. Komen we dan de spullen in huis ophalen? Nee, dat doen we eigenlijk niet meer. Tenzij je heel waardevolle spullen hebt, zoals een auto.

Komt er gelijk een gerechtsdeurwaarder als je niet betaald? Nee we proberen altijd eerst om het anders op te lossen. Daarom schrijven we brieven, mailen, sms en Whatsappen we. Wat is regelen dan? Ik leg uit dat als de schuld niet in één keer kan worden betaald, we dat in stukjes doen. Dat we dan moeten bespreken wat elke maand betaald kan worden. Hoeveel geld er elke maand binnenkomt en wat de kosten van huur en de andere vaste lasten zijn, zodat ze de regeling ook echt kunnen volhouden. Ingewikkeld vinden ze, maar het boeit ze ook wel.

Na een intensieve avond ga ik enthousiast en moedeloos naar huis. Enthousiast over deze jongeren met hun nieuwsgierigheid en hun doorvragen. Ze snappen best wel dat schulden een probleem kunnen worden. Maar ik word ook moedeloos, omdat ons systeem zo complex is. Er zijn veel te veel regels over schulden invorderen en hoe je aan schuldhulp kunt komen. Vreemd dat schulden maken dan zo makkelijk gemaakt wordt, werd er door een van de jongeren opgemerkt. Dat is een mooie samenvatting waar ik op dat moment geen antwoord op had.

Paul Otter is gerechtsdeurwaarder, trekker van het SyncassoLab en Social Responsibility Officer bij Syncasso. Paul schrijft over de dagelijkse praktijk van de gerechtsdeurwaarder aan de deur en ontwikkelingen in de schulden- en invorderingsketen.

Gerelateerde nieuwsberichten

18 december 2024

Inzichten uit onze groeisessie: IBO schuldeninvordering

Dinsdag 10 december 2024 kwamen experts, schuldeisers en beleidsmakers samen in Utrecht voor een inspirerende groeisessie.

Lees meer over: Inzichten uit onze groeisessie: IBO schuldeninvordering
10 december 2024

Een dag: drie verschillende gesprekken

Wat ik aantrekkelijk vind in mijn werk als gerechtsdeurwaarder is dat elke dag én gesprek weer anders is. Geen oordeel hebben ook want niet alles is wat het lijkt.

Lees meer over: Een dag: drie verschillende gesprekken
05 december 2024

Leiderschap

Syncasso is zich bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in het schulddienstverleningsdomein. Daarom zoeken we naar samenwerkingen om betere oplossingen te bieden voor de schuldenproblematiek.

Lees meer over: Leiderschap
03 december 2024

Ontmoet Celine Zwart: van Incasso- medewerker tot Teamleider bij Syncasso

In deze serie leert u de mensen achter Syncasso kennen. Met deze keer Celine Zwart, Teamleider zorgverzekeraars.

Lees meer over: Ontmoet Celine Zwart: van Incasso- medewerker tot Teamleider bij Syncasso
28 november 2024

AI transformeert de incassobranche

In het november nummer van de Creditmanager vertelt Directeur Klant, Markt en Communicatie, Sabine van den Boogaard hoe Syncasso met AI haar dienstverlening sneller, efficiënter én klantgerichter heeft gemaakt.

Lees meer over: AI transformeert de incassobranche
21 november 2024

Goed regelen is een vak

Regelmatig krijg ik tijdens mijn huisbezoeken de vraag of er een regeling kan worden getroffen. Regelen lijkt makkelijk: afspreken welk bedrag maandelijks te betalen, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan: hoe regel je goed?

Lees meer over: Goed regelen is een vak
19 november 2024

Vakmanschap

Ook in 2023 was de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar. Om onze continuïteit te borgen heeft het onze continue focus om (nieuwe) medewerkers te vinden, binden en boeien. We investeren continu in de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers met opleidingen, trainingen, mentoring en coaching.

Lees meer over: Vakmanschap
11 november 2024

Syncasso wint Credit Management Innovation Award 2024 met wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’

Wij zijn trots met de bekroning van ons wetsvoorstel 'Meedelen in beslag' met de Credit Management Innovation Award 2024. VVCM reikt deze award jaarlijks uit aan innovaties die creditmanagement kwalitatief verbeteren.

Lees meer over: Syncasso wint Credit Management Innovation Award 2024 met wetsvoorstel ‘Meedelen in beslag’
05 november 2024

Duurzaam betaalgedrag onder jongeren? Betrek ouders!

Veel ouders met schulden missen zelf de financiële kennis en vaardigheden om hun kinderen gezond financieel gedrag te leren. De combinatie van schulden, emotionele stress en schaamte zorgt ervoor dat gesprekken over geld in gezinnen met schulden vaak worden vermeden. In deze huishoudens krijgen kinderen daardoor weinig kans om te leren van de financiële ervaringen van hun ouders.

Lees meer over: Duurzaam betaalgedrag onder jongeren? Betrek ouders!
Feedback