Nieuws
Syncasso Groeisessie Geregistreerde Schuldregeling
11 mei 2022
Als er beslag is gelegd op inkomsten (loonbeslag) om schulden af te lossen, is daarmee de volledige afloscapaciteit van de debiteurklant gebruikt. Het deel van de inkomsten dat niet onder het beslag valt is de beslagvrije voet. Die is nodig om in het levensonderhoud van de debiteurklant te voorzien, zoals de kosten voor huisvesting, energie en boodschappen. Daardoor is er geen afloscapaciteit voor andere schulden. Als gevolg daarvan zullen eventuele andere schuldeisers zelf (ook) een beslag op inkomsten leggen om hun achterstanden betaald te krijgen. Want als ze dat doen, delen ze naar rato van de hoogte van hun vordering mee in de beschikbare afloscapaciteit boven de beslagvrije voet. Maar elk volgend beslag brengt griffierechten en proceskosten met zich mee. De geregistreerde schuldregeling (GSR) biedt daar een oplossing voor: uit de afloscapaciteit van het beslag worden (met toestemming van de debiteurklant) ook alle andere schulden betaald. In deze Syncasso Groeisessie bespraken we met vertegenwoordigers uit de brede schulddienstverleningsketen over de kansen en aandachtspunten om GSR te realiseren.
Ketenpartners denken mee over Geregistreerde Schuldregeling
In een gemêleerd gezelschap van Tweede Kamerleden, vertegenwoordigers van schuldeisers, de rechterlijke macht, sociaal raadslieden, NVVK, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders bespraken we de kansen en aandachtspunten van de GSR.
De deelnemers waren het er unaniem over eens dat de GSR de beslagvrije voet beter beschermt en nieuwe schulden en een escalatie van kosten voorkomt. Meerdere deelnemers gaven aan dat oplossingen die uit de praktijk komen pragmatisch zijn, goed werken en in een behoefte voorzien. Dat geldt zeker ook voor de GSR. De ICT-infrastructuur voor de GSR is al beschikbaar door het Digitale Beslagregister van de SNG waarin alle gerechtsdeurwaarders de beslagen op inkomsten registreren. En met Carola Schouten als nieuwe Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen verwachten de deelnemers dat er momentum is om deze verbetering snel te kunnen realiseren.
Motie aan de Minister om GSR uit te werken
Nadat het White paper Geregistreerde Schuldregeling eind 2021 aan haar werd aangeboden, hebben Tweede Kamerleden Hülya Kat (D66) en Don Ceder (CU) een motie ingediend met het verzoek aan de Minister om het voorstel voor de geregistreerde schuldregeling uit te werken en eind 2022 aan de Tweede Kamer te presenteren. Die motie is aangenomen en daarmee is een belangrijke stap naar de realisatie van de GSR gezet. Alle deelnemers aan de Groeisessie hebben hun medewerking toegezegd om het Ministerie waar nodig te informeren en zich in te willen zetten om de Geregistreerde Schuldregeling.