Nieuws
Onderzoek Duurzamer Betaalgedrag
27 januari 2022Syncasso start wetenschappelijk onderzoek naar het bevorderen van Duurzamer Betaalgedrag
Er is een groep debiteurklanten die we regelmatig terugzien in de overdracht van (nieuwe) vorderingen van onze opdrachtgevers. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Wisselende inkomsten of een tekort aan betaalcapaciteit op de korte of middellange termijn. Of structureel te lage inkomsten voor de noodzakelijke verplichtingen. Er is ook een groep debiteurklanten die wel beschikken over voldoende betaalcapaciteit, maar waarbij het financiële gedrag niet gezond genoeg is om termijnbetalingen goed na te komen. Syncasso heeft dr. Nadja Jungmann van het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht en dr. Martijn Keizer van Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd om te onderzoeken hoe we bij die groep debiteurklanten duurzamer betaalgedrag kunnen bevorderen.
Gezond financieel gedrag kan voorkomen dat mensen in problemen komen en is – als er toch problemen ontstaan – een randvoorwaarde om er weer uit te komen. Voor de debiteurklant voorkomt gezond financieel bedrag onnodige kosten en stress. En het beperkt de betaalcapaciteit voor andere verplichtingen, met het risico op het ontstaan van problematische schulden. De juiste combinatie van Weten, Kunnen en Handelen die nodig is voor Gezond Financieel Gedrag, is tot op heden nog niet wetenschappelijk onderzocht.
Krachten bundelen
Voor het onderzoek bundelen we de krachten van HU, RUG en Syncasso. Dat levert in combinatie een hefboom op door alle beschikbare kennis over armoede en schulden, gedragsbeïnvloeding en betaalgedrag van debiteurklanten met elkaar te combineren. In samenwerking met onze opdrachtgevers starten we het onderzoek met het verzamelen van de benodigde inzichten over de omvang van de groep debiteurklanten die verondersteld worden om op basis van hun betaalcapaciteit duurzaam betaalgedrag te kunnen ontwikkelen, maar dat (nu) niet doen om ze over onvoldoende gezond financieel gedrag beschikken. Daarvoor gebruiken we verschillende (gepseudonimiseerde) databronnen waaronder debiteurklantbestanden van onze opdrachtgevers en CBS-data die alleen beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek.
Wegnemen van barrières
Als bekend is welke groep in potentie tot duurzaam betaalgedrag bewogen kan worden, is de volgende stap om de factoren te identificeren die hun gedrag verklaren om zo de uitgangspunten voor toekomstige interventies te vinden. In combinatie met eerder onderzoek over mensen met betalingsachterstanden richt dit deel van het onderzoek op het in kaart brengen van de barrières die mensen ervan weerhouden om duurzaam betaalgedrag te ontwikkelen.
Onderzoeksresultaten
We verwachten dat we medio 2022 de eerste onderzoeksresultaten kunnen delen. Bepaling van de omvang van de doelgroep is een belangrijke eerste stap om te beslissen om de volgende fasen van het onderzoek – persoonlijke interviews om de barrières in kaart te brengen – in te richten.