Toeslagenaffaire
Hier vindt u actuele informatie
Door de toeslagenaffaire zijn gezinnen gedupeerd, jarenlang als fraudeurs weggezet. Zij wachten op compensatie van de overheid voor de bedroevende positie waar ze buiten hun schuld in zijn terechtgekomen. We werken deze pagina regelmatig bij als er nieuwe informatie beschikbaar komt.
Incassopauze voor schulden als gevolg van de toeslagenaffaire
Ouders die door de problemen met de kinderopvangtoeslag zijn getroffen hoeven zich het eerste jaar geen zorgen te maken over beslagleggingen naar aanleiding van hun schulden. Er is een wetsvoorstel aangenomen dat regelt dat de incasso van schulden bij de getroffen ouders een jaar wordt gepauzeerd. In het pauzejaar kunnen schuldeisers geen beslag leggen voor schulden die vóór de incassopauze zijn ontstaan.
Met de pauze wordt voorkomen dat er beslag kan worden gelegd op de financiële schadevergoeding van 30.000 euro. Hiermee wordt rust en ruimte gevonden om samen met schuldeisers een oplossing te vinden voor de schulden van deze ouders, zodat ouders zoveel mogelijk van de schadevergoeding kunnen gebruiken voor een nieuwe start.
Wanneer begint de pauze?
Op het moment dat de schadevergoeding van 30.000 euro is betaald gaat de pauze van 1 jaar in
Deurwaarders worden door de belastingdienst geïnformeerd
Om te voorkomen dat er beslag wordt gelegd, heeft de Belastingdienst aan alle gerechtsdeurwaarders laten weten wie de ouders zijn die een schadevergoeding krijgen. Gerechtsdeurwaarders mogen deze gegevens alleen gebruiken om beslagleggingen te voorkomen.
Vergoeding private schulden
De Belastingdienst heeft de Sociale Banken Nederland (SBN) gevraagd om te helpen met het oplossen van de private schulden. Met private schulden worden de schulden bedoeld die niet van overheidsorganisaties zijn, maar van bedrijven of andere organisaties.
Wat moet ik doen om in aanmerking te komen voor een vergoeding?
Op www.SBN.nl vindt u informatie en een formulier waarmee u zelf de private schulden moet indienen. U heeft daarvoor uw DigiD nodig. Het is handig om daarvoor op www.schuldenwijzer.nl een overzicht te downloaden van alle private schulden (aan bedrijven) die in behandeling zijn bij een deurwaarder. Deze lijst moet u zelf indienen op de website van SBN. SBN beoordeelt of uw schulden voor vergoeding in aanmerking komen en betaalt die daarna rechtstreeks aan de schuldeisers. Dit kan ongeveer 2 weken tot 3 maanden duren. Op die manier worden uw schulden op de snelste manier afgehandeld.
Bekijk de brochure hoe Schuldenwijzer helpt om uw private schulden in te dienen bij SBN.
Bekijk brochure SchuldenwijzerSamen zoeken we een oplossing
Wanneer de incasso-pauze eindigt, mogen wij de incasso van uw schulden weer opstarten. Laat ons dus zo snel mogelijk weten wanneer u de schulden heeft ingediend bij SBN. Dan zorgen wij dat het dossier gepauzeerd blijft.
Als u geen gebruik maakt van de vergoeding door de overheid, of komen uw schulden niet voor vergoeding in aanmerking, laat dat ons dan snel weten. We zoeken dan samen naar een oplossing. Gebruik hiervoor het formulier op deze pagina.
Gemeentelijk schuldhulpverlening weet meer
De gemeentelijke schuldhulpverlening heeft de verantwoordelijkheid gekregen om gedupeerden te informeren en te helpen. Als u een van de slachtoffers bent, neem dan zelf zo snel mogelijk contact op met de schuldhulpverlening in de gemeente waar u woont. Ook kunt u zich melden bij het Serviceteam gedupeerden kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst, telefoonnummer: 0800-2358358 of ga naar services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel.
Stuur ons een bericht
Heeft u vragen over uw dossier? Vul dan hier uw contactgegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Vergeet niet uw dossiernummer te vermelden.
Veelgestelde vragen en antwoorden toeslagenaffaire
-
Ik heb mij nog niet gemeld als gedupeerde? Tot wanneer kan ik dat doen?
Als u denkt dat u een gedupeerde bent van de toeslagenaffaire dan moet u zich voor 1 januari 2024 melden bij de belastingdienst. U kunt zich aanmelden via: Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag – Toeslagen Herstel (belastingdienst.nl).
-
Hoe weten jullie dat ik een gedupeerde ben van de toeslagenaffaire?
Wij krijgen informatie van de belastingdienst waar uw BSN nummer in staat en de datum van de uitbetaling van uw schadevergoeding. Als uw BSN nummer niet bij ons bekend is dan weten we niet dat u een gedupeerde bent van de toeslagenaffaire. In dat geval vragen wij u om zelf contact op te nemen met ons en een kopie van de beschikking van de Belastingdienst aan ons toe te sturen waaruit blijkt dat u gedupeerde bent en de schadevergoeding aan u is toegekend.
-
Ik heb mij gemeld bij de belastingdienst en ik heb nog geen bericht of ik de schadevergoeding zal ontvangen. Kunnen jullie mijn dossier pauzeren?
De pauzeknop gaat pas in na uitbetaling van de schadevergoeding. Tot die tijd zult u een betalingsregeling moeten afspreken voor de openstaande betalingsachterstand.
Als u toch nog als gedupeerde wordt aangemerkt dan kunt u uw betalingen terugvragen bij de belastingdienst. Meer informatie vindt u op de website: Commissie Werkelijke Schade – Toeslagen Herstel (belastingdienst.nl).
-
De belastingdienst geeft aan dat ik voorlopig ben afgewezen als gedupeerde van de toeslagenaffaire. Kunnen jullie mijn dossier pauzeren in afwachting van de uiteindelijke beslissing?
Als de belastingdienst van mening is dat u (voorlopig) niet in aanmerking komt voor de schadevergoeding, dan is de pauzeknop niet (meer) van toepassing. U zult voor de openstaande schulden een passende betalingsregeling moeten afspreken. Als later blijkt dat u toch in aanmerking komt voor de schadevergoeding, dan kunt u de betalingen terugvragen bij de belastingdienst. Ga hiervoor naar Commissie Werkelijke Schade – Toeslagen Herstel (belastingdienst.nl).
-
De belastingdienst geeft aan dat ik voorlopig ben afgewezen als gedupeerde van de toeslagenaffaire. Wanneer starten jullie de invordering weer?
Wij sturen u een brief om u te vertellen dat uw dossier niet meer gepauzeerd is en wij de incasso hervatten.
Wanneer wij u telefonisch niet kunnen bereiken dan sturen wij u een brief waarin dat staat dat wij de incasso gaan hervatten.
-
De belastingdienst heeft aangegeven dat ik een gedupeerde ben van de toeslagenaffaire, maar ik heb de schadevergoeding nog niet ontvangen. Wanneer pauzeren jullie het dossier?
Wij pauzeren uw dossier 1 jaar vanaf de datum dat de schadevergoeding aan u is uitbetaald. We doen dit zodra we de melding van de belastingdienst hebben ontvangen dat u een gedupeerde bent. Dit geldt alleen voor schulden die vóór 12 juni 2021 zijn ontstaan. De schulden die daarna zijn ontstaan vallen buiten deze regeling en worden niet gepauzeerd. Zolang u de schadevergoeding nog niet heeft ontvangen kunt u een passende betalingsregeling met ons afspreken.
-
De belastingdienst heeft aangegeven dat ik een gedupeerde ben van de toeslagenaffaire. De schadevergoeding heb ik inmiddels ontvangen. Wanneer pauzeren jullie het dossier?
Wij pauzeren uw dossier 1 jaar vanaf de datum dat de schadevergoeding aan u is uitbetaald. We doen dit zodra we de melding van de belastingdienst hebben ontvangen dat u een gedupeerde bent. Dit geldt alleen voor schulden die vóór 12 juni 2021 zijn ontstaan. De schulden die daarna zijn ontstaan vallen buiten deze regeling en worden niet gepauzeerd. Het is belangrijk dat u voor deze schulden een passende betalingsregeling met ons afspreekt.
-
Ik heb hulp nodig om een overzicht van mijn schulden te maken
De gemeente kan u helpen om een overzicht te maken van alle schulden. Ook kunt u het serviceteam gedupeerden kinderopvangtoeslag vragen om u te helpen. Bel daarvoor 0800 2 358 358. Zij kunnen u verder helpen.
-
In afwachting van de uitkering van de schadevergoeding kan ik geen betalingsregeling afspreken. Wat gaat er dan gebeuren?
Het is belangrijk dat u contact met Syncasso opneemt om een passende betalingsregeling af te spreken. Als er geen regeling wordt afgesproken bestaat de kans dat wij een rechtszaak opstarten of dat wij beslag leggen op uw inkomsten of bankrekening. Als het om een achterstand in de betaling van zorgpremie gaat kunt u aangemeld worden bij het CAK.
-
Mijn incassopauze loopt binnenkort af
Om te voorkomen dat de incasso weer opgestart wordt, moet u alle private schulden doorgeven aan de SBN (Sociale Banken Nederland). Op www.SBN.nl vindt u informatie en een formulier waarmee u zelf de private schulden moet indienen. U heeft daarvoor uw DigiD nodig. Het is handig om daarvoor op www.schuldenwijzer.nl een overzicht te downloaden van alle private schulden die in behandeling zijn bij een deurwaarder. Deze lijst kunt u zelf indienen op de website van SBN. Controleer goed of alle openstaande schulden op de lijst staan. SBN zal dan controleren of de schulden voor vergoeding in aanmerking komen en dit verder afhandelen. Op die manier worden uw schulden op de snelste manier afgehandeld.
-
Wanneer word ik (tijdelijk) afgemeld bij het CAK als ik mij aangemeld heb als gedupeerde?
Als uw schuld helemaal is afbetaald wordt u afgemeld bij het CAK. Als u een betalingsregeling treft wordt u tijdelijk afgemeld bij CAK.
In beide gevallen moet u de premie weer aan uw zorgverzekeraar gaan betalen. Dit geldt ook voor het op tijd betalen van uw zorgkostennota’s.
-
Word ik aangemeld bij het CAK als ik ben aangemeld als gedupeerde?
Ja, als u in totaal zes maanden uw zorgverzekeringspremie niet betaald heeft, is uw zorgverzekeraar verplicht om u aan te melden bij de CAK Regeling betalingsachterstand zorgpremie.
-
Worden de schulden van kinderen van de gedupeerden van de toeslagenaffaire ook gepauzeerd?
Door de regering is gesproken over een vergoeding voor de kinderen van gedupeerde ouders. Aan deze regeling wordt op dit moment nog gewerkt. Zo lang hier nog niets over bekend is, zal er geen pauzeknop voor de kinderen van toepassing zijn. Het is mogelijk om in het Kindpanel van de belastingdienst over dit onderwerp mee te praten. Ga hiervoor naar Van Kindpanel naar community – Toeslagen Herstel (belastingdienst.nl).
-
Worden de schulden van mijn partner ook gepauzeerd?
Als uw partner als uw toeslagpartner stond geregistreerd bij de belastingdienst op 31-12-2020, zal uw partner ook als gedupeerde worden aangemerkt. Voor uw partner zal de pauzeknop ook ingaan op de datum van de uitbetaling van de schadevergoeding.