Nieuws

Duurzaam betaalgedrag onder jongeren? Betrek ouders!

05 november 2024

Blog: Marina Spaans

Veel ouders met schulden missen zelf de financiële kennis en vaardigheden om hun kinderen gezond financieel gedrag te leren. De combinatie van schulden, emotionele stress en schaamte zorgt ervoor dat gesprekken over geld, in gezinnen met schulden, vaak worden vermeden. In deze huishoudens krijgen kinderen daardoor weinig kans om te leren van de financiële ervaringen van hun ouders. Ouders willen hun kinderen beschermen tegen de emotionele last van schulden. Maar het vermijden van deze gesprekken draagt onbewust bij aan beperkte financiële kennis bij volgende generaties.

Bij Syncasso geloven we dat we, als onderdeel van de creditmanagementketen, een verantwoordelijkheid hebben. Niet alleen naar de debiteuren van nu, maar ook naar de volgende generatie. We willen duurzaam bijdragen aan het oplossen van schuldenproblemen. Om dat te doen, vinden we begrip voor de situatie van ouders en kinderen in schulden heel belangrijk. Met onze kennis en oplossingen helpen we hen financiële vaardigheden mee te geven. We kijken verder dan alleen naar de directe betalingsachterstanden van de debiteur. Met aandacht voor de volgende generatie willen we blijvende verandering brengen en de veerkracht van jongeren uit gezinnen met schulden vergroten.

Ouders met schulden hebben vaak minder te besteden, waardoor zakgeld voor hun kinderen niet vanzelfsprekend is. Hierdoor missen kinderen belangrijke ervaringen in het omgaan met geld. Daarnaast weten ouders niet altijd de weg naar schuldhulp en financiële educatie. Dit kan het lastiger maken om hun kinderen te leren hoe ze verantwoord met geld om moeten gaan.

Bij Syncasso spreken we dagelijks mensen met schulden. In dit persoonlijke contact zoeken we naar duurzame oplossingen die passen bij hun situatie. Net zoals we altijd navragen of er meerdere schulden of andere problemen spelen, vragen we nu ook steeds vaker of er kinderen in het huishouden zijn met mogelijke geldzorgen.

Hoe kunnen we helpen?

Hoe kunnen we ketenbreed deze gezinnen ondersteunen om niet alleen hun eigen situatie te verbeteren, maar ook hun kinderen de financiële kennis en veerkracht mee te geven die nodig is voor een financieel gezonde toekomst?

Innovaties en samenwerkingen voor de toekomst

De creditmanagementketen zet al grote stappen in maatschappelijk verantwoord incasseren. Zo verwijzen onze opdrachtgevers en verschillende ketenpartners al proactief naar schuldhulpverlening. Hoe kunnen we dit uitbreiden naar de volgende generatie?

Een paar ideeën op een rij:

  • Leeftijdsgeschikte financiële educatie: Doorverwijzing naar of het aanbieden van educatieve materialen die ouders kunnen gebruiken om hun kinderen op een passende manier te leren over geldbeheer, sparen en verstandig uitgeven.
  • Digitale platforms en apps: Doorverwijzen naar apps die ouders en kinderen samen kunnen gebruiken om financiële doelen te stellen, budgetten te maken en te leren over rente en schuld.
  • Schuldhulp voor jongeren: Verwijzing naar initiatieven zoals Geldfit Jong, waar jongeren kunnen leren hoe ze financieel gezond blijven.
  • Aandacht in persoonlijk contact voor kinderen: Bewuster doorvragen naar de gezinssituatie om de juiste hulp te bieden.

Niet alleen het ondersteunen van ouders bij hun betalingsachterstanden. Maar hen ook de hulpmiddelen geven om hun kinderen verantwoord financieel gedrag te leren. Dat is bouwen aan een cultuur van financiële veerkracht binnen gezinnen. Het zorgt ervoor dat ouders hun eigen schulden kunnen aflossen én hun kinderen kunnen voorbereiden op een gezonde financiële toekomst. Zo helpen we gezinnen niet alleen vandaag, maar werken ook aan een sterke financiële basis voor morgen.

Feedback