Nieuws

Een gemoedelijk gesprek bij de deur

15 oktober 2024

Blog: Paul Otter

Regelmatig neem ik gasten mee op mijn deurwaardersroutes. Deze gasten hebben verschillende achtergronden: politiek, ketenpartners, nieuwe medewerkers en journalisten. Aan het einde van de dag zijn ze het allemaal over één ding eens: de gesprekken aan de deur zijn verrassend gemoedelijk. Wat voor mij dagelijkse praktijk is, valt mijn passagiers juist op. Het is iets waar ik bewust naar toe werk en toch blijft het bijzonder om deze reactie steeds terug te krijgen.

Spanning

Natuurlijk is er regelmatig sprake van spanning, zeker op het moment dat ik aanbel. Als de deur open gaat vraag ik altijd eerst wie ik voor me heb. Daarna stel ik me voor: “Paul Otter, gerechtsdeurwaarder”. Dit is niet alleen een kwestie van beleefdheid en respect, maar het noemen van mijn naam voor mijn functie zorgt er ook voor dat ik toegankelijker overkom.

Confrontatie

De persoon die opendoet, wordt op dat moment geconfronteerd met een schuld die besproken moet worden. Soms is die schuld vergeten, maar soms is er ook sprake van bewuste vermijding. Nu ik voor de deur sta, is het moment daar om er over te praten. Als ik merk dat er spanning is, probeer ik die eerst weg te nemen. Pas daarna kan ik het gesprek aangaan en samen zoeken naar een oplossing.

Een realistische oplossing

Hoe de schuld is ontstaan, is voor mij niet van belang. Daarover in gesprek gaan zorgt alleen maar voor meer spanning en bemoeilijkt het vinden van een oplossing. Mijn focus ligt op het onderzoeken van hoe de schuld opgelost kan worden. Ons gesprek blijft daarom heel feitelijk en gericht op de toekomst. We verkennen respectvol de mogelijkheden en bespreken de persoonlijke situatie. Zijn er meer schulden? Is betaling mogelijk? Wat is realistisch?

Aandacht

Ik ben ervan overtuigd dat de gemoedelijke sfeer voortkomt uit een een combinatie van respect, aandacht, betrokkenheid, oplossingsgerichtheid en het ontbreken van een waardeoordeel. Jarenlange ervaring en training stelt mij in staat om in het gesprek snel tot de kern te komen en een oplossing te vinden. Hoe lukt het om deze schuld te betalen? Zijn er meer schulden? De gesprekken zijn vaak kort en bondig maar bieden toch voldoende basis om tot een werkbare afsprak te komen. Onderzoeken welke oplossingen mogelijk zijn, waar men aan wil meewerken en dan de afspraak laten herhalen en bevestigen. Zo bereiken we in een korte tijd veel, en altijd in een gemoedelijke sfeer!

Paul Otter is design researcher en gerechtsdeurwaarder. In het SyncassoLab onderzoekt hij hoe schulden beter kunnen worden opgelost. In de praktijk doet hij dat bij de voordeur. Op beleidsniveau door het gesprek aan te gaan met alle belanghebbenden over schulden, zoekend  naar oplossingen. Paul blogt regelmatig over actuele zaken.

Feedback