Nieuws
Workshops Geldtypen van Eef van Opdorp
07 december 2021Workshops Geldtypen van Eef van Opdorp
De juiste benadering van debiteurklanten is erg belangrijk om duurzaam betalingsachterstanden op te lossen. Bij Syncasso worden we in onze benadering ondersteund door voorspelmodellen voor de betaalcapaciteit en het socio-demografisch profiel. Maar daarmee weten we nog niet precies welke houding en gedrag we van de debiteurklant kunnen verwachten. Eef van Opdorp is financieel coach en bekend van het tv-programma Uitstel van Executie. Voor haar coaching maakt ze gebruik van de geldgeschiedenis, inzicht in het geldbrein en hoe je het beste kunt communiceren met verschillende geldtypen.
Syncasso heeft aan Eef van Opdorp gevraagd om (online) workshops te geven aan onze medewerkers, om onze benadering van debiteurklanten beter af te stemmen op de manier waarop ze tegen geld en betalingsachterstanden aankijken.
Herkennen van geldtypen
Eef start haar workshops met een uitleg waarom het belangrijk is om de verschillende geldtypen van de mensen met schulden te herkennen. Dat werkt beter voor de gerechtsdeurwaarder aan de deur, maar ook voor de collega’s die op kantoor telefonisch contact met debiteurklanten hebben. Alle deelnemers starten daarom met een test om hun eigen geldtype vast te stellen. Door inzicht te krijgen in hun eigen geldtype leren ze ook om andere geldtypen te begrijpen. Als je de verschillende geldtypen kunt herkennen , dan kun je daar ook beter op in te spelen.
Geldtypen en ons Geldbrein
De verschillende geldtypen die Eef bespreekt onderstrepen dat er niet één standaard debiteurklant is. En dus ook niet één standaard benadering. Persoonlijkheid, opvoeding, ontwikkeling, opleiding en cultuur zijn bepalend voor je Geldtype. Snappen hoe ons geldbrein werkt helpt ook om de juiste benadering te kiezen. Verkoopgerichte marketing maakt daar al handig gebruik van. Het zal de meeste mensen waarschijnlijk bekend voor komen: je gaat naar de Action voor een afwasborstel en komt thuis met een tas vol spullen waarvan je van tevoren niet wist dat dat je ze nodig had. Waarom koop je dingen die je eigenlijk niet eens nodig hebt en je jezelf misschien niet eens kunt veroorloven? Omgekeerd kun je die kennis ook goed gebruiken om effectiever samen een oplossing voor het betalingsprobleem te bespreken.
Bij elk geldtype past een andere vraagstelling
Het geldtype ‘de naïeveling’ komen we veel tegen in onze dagelijkse praktijk. Mensen die het lastig vinden om brieven goed te begrijpen en om te zetten in actie en ze dus liever wegstoppen om ze niet meer te zien. Bij deze mensen is het belangrijk om ze door te verwijzen naar de juiste hulpverleningsinstanties.. Het type ‘slachtoffer’ neemt zelf geen verantwoordelijkheid. Ze geven iedereen de schuld van hun eigen geldproblemen en zijn van mening dat een ander het probleem maar moet oplossen. Die kun je het beste helpen door hen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid en te vragen ‘wie het probleem dan gaat oplossen?’. Het geldtype ‘de dwaas’ zien we ook veel. De ondernemer die iedere keer aangeeft volgende week een groot bedrag van een opdrachtgever te verwachten om daarmee de vordering te gaan betalen. Maar concreet komt het meestal niet tot een goede oplossing. Het helpt dit geldtype om ze te helpen met een realistisch afbetalingsvoorstel. Hierbij kun je vragen wat ze zelf verwachten dat er nog mis kan gaan bij de betalingsregeling. Zo bespreekt Eef tijdens de workshop de meest voorkomende geldtypen die onze collega’s dagelijks spreken. Inclusief de benadering die bij dat geldtype het beste werkt. Door het geldtype te herkennen en de goede vragen te stellen wordt de debiteurklant geholpen om een duurzame oplossing te vinden voor het betalingsprobleem.
Nieuwe workshops voor collega’s en opdrachtgevers
De deelnemers aan de workshops, inmiddels zijn er vijf georganiseerd, zijn zonder uitzondering enthousiast over de opgedane kennis in de workshops van Eef. De praktijk bewijst dat het betere gesprekken en oplossingen oplevert. Volgend jaar gaan we daarom opnieuw workshops met Eef van Opdorp organiseren. Daarbij kunnen ook de teams van onze opdrachtgevers aansluiten. Geïnteresseerd in een workshop voor jouw team? Laat het weten aan je relatiemanager bij Syncasso.