Nieuws
Creditmanagement en de verkiezingen
16 maart 2021Creditmanagement en de Tweede Kamerverkiezingen
De verkiezingsprogramma’s over het recht op een betalingsregeling
Op 17 maart gaan we naar de stembus om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen. Interessant om de verkiezingsprogramma’s door te nemen om een beeld te krijgen van de voornemens van de landelijke politiek voor het creditmanagementvak. We behandelen ze per onderwerp. Dit keer laten we de politiek aan het woord over het recht op betalen in termijnen. We plaatsen daar onze kanttekeningen bij.
Volgens PvdA en Christen Unie moet de aanspraak op een betalingsregeling verruimd worden. Dat idee sluit aan bij de misvatting dat iedereen recht heeft op een betalingsregeling. Zonder dat daarover vooraf afspraken gemaakt zijn. Zo’n maatregel grijpt rechtstreeks in op de contractvrijheid van partijen. Terwijl in een aankoop op afbetaling de verkoopprijs mede wordt vastgesteld op basis van de financieringskosten en het betalingsrisico. In de praktijk zien wij bij vrijwel alle vaste lasten leveranciers dat een betalingsregeling als een standaardoplossing voor betalingsproblemen wordt aangeboden.
Het is niet te hopen dat er bedoeld wordt dat voortaan iedereen alles op afbetaling mag kopen zonder dat dat vooraf is afgesproken. Dat middel lijkt erger dan de kwaal in het licht van het risico op overkreditering.
Christen Unie wil verbieden dat consumentenproducten op afbetaling gekocht kunnen worden voor aankopen tot € 1000,-. Zo wordt voorkomen dat kleine aankopen tot grote schulden kunnen leiden. Voor online aankopen van consumentenproducten is achteraf betalen ook een manier om consumenten te beschermen tegen leveringsrisico’s. Daarbij vinden er in de achtergrond al creditchecks plaats die ervoor zorgen dat het betalingsrisico voor de financier heel beperkt is. Dat levert impliciet ook bescherming voor de consument. Wij denken bovendien dat een dergelijke ingreep in de contractsvrijheid van partijen onhaalbaar is.
Het VCMB-waardenonderzoek geeft aan dat de belangrijkste oorzaken voor ernstige betalingsachterstanden gevormd worden door achterstanden bij de Belastingdienst, Zorgverzekering, Gas/Water/Licht en Huur. Verkoop op afbetaling verder reguleren gaat geen wezenlijke bijdrage leveren aan het voorkomen van problematische schulden.
Meepraten over dit onderwerp? Laat uw reactie achter op LinkedIn.
In het volgende artikel bespreken we hoe de politieke partijen aankijken tegen de schuldhulpverlening.