Nieuws
Schuldenprobleem vraagt ook om ander overheidsbeleid
13 april 2016Schuldenprobleem vraagt ook om ander overheidsbeleid
Woningcorporaties willen huurders niet uitzetten, maar huisvesten. Corporaties doen er daarom alles aan om huisuitzettingen door huurachterstand te voorkomen, ook als er sprake is van schulden. Met huisbezoeken of telefonisch contact pakken ze problemen van huurders in een vroeg stadium aan. Ook werken ze intensief samen met gemeenten, wijkteams, schuldhulpverlening en welzijn. Een goede aanpak van het schuldenprobleem vraagt volgens Aedes echter ook om veranderingen van het overheidsbeleid.
Overheid als schuldeiser
De maatregelen van corporaties zijn succesvol. In 2015 daalde het aantal huisuitzettingen voor het tweede jaar op rij. Toch kunnen corporaties huisuitzettingen niet altijd voorkomen. Een huisuitzetting is bijna altijd het gevolg van schulden bij verschillende partijen, waaronder de overheid. De schulden aan de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gaan daarbij voor. Daardoor houden huurders soms geen geld meer over om de huur te betalen. In de recente Rijksincassovisie erkent de overheid dit langs elkaar heen werken. Dat is een stap in de goede richting, maar volgens Aedes niet voldoende. De verschillende overheidsdiensten houden nog steeds hun bijzondere bevoegdheden als schuldeiser.
Ook wachttijden voor uitkeringen of toeslagen leiden tot schulden. Aedes ziet daarom ook een belangrijke rol voor de landelijke overheid en gemeenten bij het voorkomen van huisuitzettingen. Naast het verkorten van de wachttijden zou een overbruggingskrediet kunnen helpen. Lees meer…